Abies alba "Brinar"

Latinski izrazi:

Abies alba "Brinar"

Slovenski izrazi:

bela jelka "Brinar"

brinarjeva jelka

Abies alba "Brinar" znano tudi kot bela jelka "Brinar" je Veliko, pokončno, zimzeleno drevo, iglavec (V 15-25 m, Š 3-5 m). Krošnja ozko stožčasta, izrazito enakomerna, gosta, starejša z zaobljenim vrhom. Lubje mladih poganjkov gladko, rahlo dlakavo, svetlo rjavo-sivo; starejše srebrno sivo do temno sivo, luskasto. Veje razprte, vodoravne. Iglice širše, ploščate, črtalaste (1,5-3,0 cm), z zaokroženim vrhom, gladke, bleščeče, temno zelene, spodaj svetlejše, z dvema vzdolžnima belima črtama; na poganjku zelo gosto razporejene. Cvetovi manj opazni, v ločenih moških in ženskih socvetjih na isti rastlini; cveti vsako leto. Plodovi storži, ovalni (12-20 cm), temno rjavi. Vitalna, posebno trpežna sorta, manj občutljiva na sušo.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Iglavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi iglavcev so preoblikovani v iglice ali luske, pogosto so trdi, usnjati.

  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

bela jelka "Brinar"

Abies alba "Brinar"
od 78.80 € /KOS
71.96 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled