Laburnocytisus adamii

Latinski izrazi:

Laburnocytisus adamii

Laburnocytisus "Adamii"

Slovenski izrazi:

nagnoj+relika

adamov nagnoj

Laburnocytisus adamii znano tudi kot nagnoj+relika je Majhno, pokončno listopadno drevo (V 6-8 m, Š 5-6 m). Listi 3-krpi, posamezne krpe (do 6 cm) široko ovalne, temno zelene do rahlo bakreno rdeče. Cvetovi številni, v velikih visečih grozdih (15-30 cm), metuljasti (1,5 cm), nenavadno pisani, v nekaterih socvetjih živo zlato rumeni, v drugih svetlo roza do rdeče-roza, v tretjih pa oranžno rumeni do svetlo bakreno-rdeči ali rumeni z roza do oranžnim nadihom. Sorta je nastala s cepljenjem nagnoja in relike, zato se pojavljajo barve cvetov po obeh starševskih vrstah (rumena, roza in mešana). Cvetenje: junij-julij. Rastlina je rezultat cepljenja Chamaecytisus purpureus + Laburnum anagyroides.
  • Rastline izrazito sončnih rastišč potrebujejo in prenesejo veliko neposrednega sončnega obsevanja, npr. vrtnice, še bolj naskalni mleček, rakitovec in homulice, veliko rastlin za skalnjake, kaktusi itd. Čeprav je pogosto, pa ni nujno, da te rastline hkrati prenesejo sušo, tako potrebujejo vrtnice veliko vode in hranil ter bogata, globoka, rodovitna tla, med tem ko lahko bela homulica preživi tudi več tednov v suhih tleh brez dežja ali zalivanja, in normalno raste tudi v revnih, peščenih tleh.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.

  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
Nakup izdelka

nagnoj+relika

Laburnocytisus adamii
od 713.90 € /KOS
651.96 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled