Paeonia "Dr. Alexander Fleming"

Latinski izrazi:

Paeonia "Dr. Alexander Fleming"

Paeonia lactiflora "Dr. Alexander Fleming"

Slovenski izrazi:

potonika "Dr. Alexander Fleming"

zelnata potonika "Dr. Alexander Fleming"

Paeonia "Dr. Alexander Fleming" znano tudi kot potonika "Dr. Alexander Fleming" je Srednje velika, košata, šopasta listopadna trajnica (V 70-90 cm, Š do 70 cm). Listi dolgopecljati, pokončni do lokasto povešeni, pernato deljeni (25-50 cm), bleščeči, mladi temno rdeči do roza-rdeči, pozneje temno zeleni. Cvetovi vrstnati (do 15 cm), čašasti, svetlo roza do živo roza, sladko dišeči. Cvetenje: maj-junij. Nezahtevna, dolgoživa trajnica, uporabna za rezanje. Ena najboljših roza potonik s vrstnatimi cvetovi, zelo dolgo cveti. Križanec Paeonia 'Bunker Hill' × P. 'Sarah Bernhardt'.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Zelnate (neolenesele) rastline imajo mehka, neolesenela stebla. Pri nekaterih zelnatih rastlinah lahko starejša stebla otrdijo in so podobna olesenelim steblom lesnatih rastlin (npr. pri bambusih).
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Zelnata, neolesenela rastlina. Stebla in listi so lahko zimzeleni ali pa zrastejo vsako pomlad znova. Trajnice cvetijo več let zapored. Nekatere trajnice imajo razvite posebne, podzemne založne organe - čebule, gomolje ali korenike, te vrste pogosto obravnavamo ločeno, kot čebulnice in gomoljnice.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled