Populus alba "Nivea"

Latinski izrazi:

Populus alba "Nivea"

Slovenski izrazi:

beli topol "Nivea"

Populus alba "Nivea" znano tudi kot beli topol "Nivea" je Veliko, široko, pokončno, hitro rastoče listopadno drevo (V 20-40 m, Š 10-18 m). Lubje gladko, belo-sivo do zeleno-sivo. Mladi poganjki z belim poprhom. Listi dolgopecljati, široko jajčasti do okrogli (7-12 cm), z globoko narezanim robom, ali dlanasto krpati, zgoraj bleščeči, svetlo zeleni, spodaj gosto belo dlakavi. Cvetovi drobni, v socvetjih, rumeno-zeleni. Moški in ženski cvetovi na ločenih rastlinah, dvodomna vrsta. Cvetenje: marec-april. Prenaša mestno okolje, občasno poplavljenost, veter, mraz in sol v zraku.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.

  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

beli topol "Nivea"

Populus alba "Nivea"
od 344.80 € /KOS
314.89 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled