Potentilla fruticosa "Blink"

Latinski izrazi:

Potentilla fruticosa "Blink"

Potentilla fruticosa "Princess"

Slovenski izrazi:

grmasti petoprstnik "Blink"

grmasti prstnik "Blink"

Potentilla fruticosa "Blink" znano tudi kot grmasti petoprstnik "Blink" je Majhna, gosta, košata listopadna grmovnica (V 0,5-0,7 m, Š do 1 m). Listi majhni, dlanasti (1-3 cm), 3-7-krpi, lističi podolgovati, rahlo dlakavi, temno zeleni. Cvetovi enostavni, čašasti (1,5-2 cm), svetlo roza do beli. Cvetenje: maj-oktober. Privablja metulje in čebele. Prenaša vročino in mestno okolje, potrebuje veliko sonca, glede tal ni zahtevna.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
Nakup izdelka

grmasti petoprstnik "Blink"

Potentilla fruticosa "Blink"
od 7.90 € /KOS
7.22 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled