Pseudotsuga menziesii

Latinski izrazi:

Pseudotsuga menziesii

Pseudotsuga taxifolia

Pseudotsuga douglasii

Slovenski izrazi:

ameriška duglazija

Pseudotsuga menziesii znano tudi kot ameriška duglazija je Veliko, pokončno, hitro rastoče zimzeleno drevo, iglavec (V 35-50 m, Š 8-12 m). Lubje temno sivo, gladko, starejše črno-sivo, globoko razbrazdano. Krošnja stožčasta, starejša široko stožčasta. Veje široko razprte do vodoravne. Iglice posamične, ravne (2-3 cm), ozke, ploščate, mehke, temno zelene, spodaj z dvema svetlima progama; zdrobljene dišijo po sadju in smoli. Plodovi storži, podolgovati (5-10 cm), svetlo rjavi, krovne luske imajo razcepljeno konico in značilno štrlijo izpod plodnih lusk. Najbolje uspeva na globokih, vlažnih tleh. Dobro prenaša sušo in sneg.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Iglavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi iglavcev so preoblikovani v iglice ali luske, pogosto so trdi, usnjati.

  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

ameriška duglazija

Pseudotsuga menziesii
od 168.30 € /KOS
153.70 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled