Salix repens rosmarinifolia

Latinski izrazi:

Salix repens rosmarinifolia

Salix rosmarinifolia

Salix repens "Rosmarinifolia"

Slovenski izrazi:

rožmarinolistna vrba

rožmarinolistna plazeča vrba

Salix repens rosmarinifolia znano tudi kot rožmarinolistna vrba je Majhna, široko rastoča listopadna grmovnica (V 0,5-1 m, Š 1-1,5 m). Krošnja široka, sploščeno kroglasta, gosta. Veje pokončne do široko razprte. Lubje mladih poganjkov rjavo. Listi ozki, črtalasti do suličasti (2-5 cm), sivo-zeleni do zeleni, spodaj gosto sivo-belo dlakavi. Cvetovi v socvetjih, mačicah (1-1,5 cm), srebrno-sivi do rumeni. Cvetenje: april. Semena številna, zelo drobna, s sivo-belimi dlačicami. Zorenje: maj. Trpežna vrsta, dobro prenaša mestno okolje, mraz in sušo; najbolje uspeva na odcednih, rahlih, delno peščenih, stalno zmerno vlažnih tleh.
  • Rastline izrazito sončnih rastišč potrebujejo in prenesejo veliko neposrednega sončnega obsevanja, npr. vrtnice, še bolj naskalni mleček, rakitovec in homulice, veliko rastlin za skalnjake, kaktusi itd. Čeprav je pogosto, pa ni nujno, da te rastline hkrati prenesejo sušo, tako potrebujejo vrtnice veliko vode in hranil ter bogata, globoka, rodovitna tla, med tem ko lahko bela homulica preživi tudi več tednov v suhih tleh brez dežja ali zalivanja, in normalno raste tudi v revnih, peščenih tleh.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
Nakup izdelka

rožmarinolistna vrba

Salix repens rosmarinifolia
od 12.90 € /KOS
11.78 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled