Thuja plicata "Whipcord"

Latinski izrazi:

Thuja plicata "Whipcord"

Slovenski izrazi:

orjaški klek "Whipcord"

orjaška tuja "Whipcord"

Thuja plicata "Whipcord" znano tudi kot orjaški klek "Whipcord" je Majhna, široka, košata, počasi rastoča zimzelena grmovnica, iglavec (V 1,2-1,5 m, Š 1,2-1,5 m). Krošnja široko kupolasta, neenakomerna, svetla, slikovita. Mladi poganjki tanki, nerazrasli, nitasti, povešavi. Iglice goste, luskaste, jajčaste (0,1-0,5 cm), usnjate, bleščeče, temno zelene, pozimi z bakreno rdečim nadihom. Cvetovi in plodovi manj opazni. Nezahtevna, dolgo živeča rastlina. Najbolje uspeva v globokih, stalno zmerno vlažnih, dobro odcednih tleh, v okolju z višjo zračno vlago. Dobro prenaša obrezovanje, veter in mestno okolje.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Iglavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi iglavcev so preoblikovani v iglice ali luske, pogosto so trdi, usnjati.

  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

orjaški klek "Whipcord"

Thuja plicata "Whipcord"
od 37.50 € /KOS
34.25 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled