Ulmus hollandica "Wredei"

Latinski izrazi:

Ulmus hollandica "Wredei"

Ulmus hollandica "Dampieri Aurea"

Ulmus carpinifolia "Wredei"

Slovenski izrazi:

holandski brest "Wredei"

holandski brest "Dampieri Aurea"

Ulmus hollandica "Wredei" znano tudi kot holandski brest "Wredei" je Srednje veliko, pokončno, ozko listopadno drevo (V 8-12 m, Š 4-5 m). Krošnja stebrasta do ozko ovalna ali lijakasta. Lubje mladih poganjkov rjavo do rdeče-rjavo, starejše sivo. Veje pokončne do rahlo razprte. Listi enostavni, ovalni (8-12 cm), živo rumeni, zeleno-rumeni do zeleni. Cvetovi rdeče-rjavi. Cvetenje: marec-april. Plodovi ploščati, okrogli (1,5 cm), rjavi. Najbolje uspeva na stalno zmerno vlažnih, globokih, bogatih, rahlih tleh, tudi na apnencu. Dobro prenaša mestno okolje in veter. Ulmus × hollandica je križanec med U. glabra in U. minor.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.

  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

holandski brest "Wredei"

Ulmus hollandica "Wredei"
od 203.90 € /KOS
186.21 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled