Viburnum "Eskimo"

Latinski izrazi:

Viburnum "Eskimo"

Slovenski izrazi:

brogovita "Eskimo"

Viburnum "Eskimo" znano tudi kot brogovita "Eskimo" je Srednje velika, kompaktna, košata, počasi rastoča, listopadna ali delno listopadna grmovnica (V 1,5-1,8 m, Š 1,5-1,8 m). Krošnja kroglasta do kupolasta, gosta. Listi jajčasti (10 cm), usnjati, bleščeči, srednje do temno zeleni. Cvetovi v gostih, skoraj kroglastih socvetjih, enostavni (1 cm), cvetni popki smetanasto beli s svetlo roza nadihom, odprti cvetovi snežno beli. Cvetenje: maj-junij. Privablja metulje in čebele. Nezhtevna grmovnica, primerna tudi za manjše vrtove. Sorta je rezultat križanja med Viburnum carlcephalum 'Cayuga' in Viburnum utile.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

brogovita "Eskimo"

Viburnum "Eskimo"
od 65.60 € /KOS
59.91 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled