Viburnum rhytidophyllum

Latinski izrazi:

Viburnum rhytidophyllum

Slovenski izrazi:

grbastolistna brogovita

Viburnum rhytidophyllum znano tudi kot grbastolistna brogovita je Velika, pokončna, hitro rastoča listopadna grmovnica (V 3,5-5 m, Š 3-4 m). Krošnja ovalna do široko ovalna, gosta. Listi široko suličasti (10-20 cm), usnjati, nagubani, rahlo bleščeči, temno zeleni, spodaj gosto rjasto rjavo dlakavi. Cvetovi v gostih, polkroglastih socvetjih, enostavni (1 cm), smetanasto beli. Cvetenje: maj-junij. Plodovi ovalni (0,7 cm), mesnati, gladki, živo rdeči do črni. Privablja metulje, čebele in ptice. Nezahtevna grmovnica, uspeva tudi med drevjem, v polsenci in na bolj vlažnih tleh. Dobro prenaša tudi zmerno sušo, mestno okolje in gosto senco.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Plodovi teh rastlin praviloma niso primerni za prehrano ljudi, zato jih ne uživamo. Lahko imajo pomembno okrasno vrednost, ali pa predstavljajo hrano za nekatere prostoživeče živali (npr. ptice pevke).
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

grbastolistna brogovita

Viburnum rhytidophyllum
od 37.30 € /KOS
34.06 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled