Viburnum tinus

Latinski izrazi:

Viburnum tinus

Slovenski izrazi:

zimzelena brogovita

lemprika

Viburnum tinus znano tudi kot zimzelena brogovita je Srednje velika, košata, zmerno rastoča zimzelena grmovnica (V 2-2,5 m, Š 2-2,5 m). Krošnja široko ovalna do sploščeno kroglasta, gosta. Listi ozko ovalni (4-9 cm), usnjati, rahlo bleščeči, temno zeleni. Cvetovi v gostih, polkroglastih socvetjih, enostavni (1 cm), svetlo roza do beli. Cvetenje: marec-april, lahko od novembra do pomladi. Plodovi ovalni (0,6 cm), bleščeči, modri. Privablja metulje in čebele. Potrebuje toplo, zavetno lego in rahla, globoka, humozna, dobro odcedna tla. V celinskem podnebju srednje Evrope ni prezimen, lahko ga gojimo kot posodovko. Dobro prenaša poletno sušo in vročino.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -18 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Plodovi teh rastlin praviloma niso primerni za prehrano ljudi, zato jih ne uživamo. Lahko imajo pomembno okrasno vrednost, ali pa predstavljajo hrano za nekatere prostoživeče živali (npr. ptice pevke).
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
Nakup izdelka

zimzelena brogovita

Viburnum tinus
od 19.50 € /KOS
17.81 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled