Vinca minor "Atropurpurea"

Latinski izrazi:

Vinca minor "Atropurpurea"

Vinca minor "Purpurea"

Vinca minor "Rubra"

Slovenski izrazi:

navadni zimzelen "Atropurpurea"

navadni zimzelen "Purpurea"

Vinca minor "Atropurpurea" znano tudi kot navadni zimzelen "Atropurpurea" je Majhna, preprogasta, polegla zimzelena trajnica (V 10-15 cm, Š 30-60 cm), se dobro razrašča. Stebla tanka, zelena, pri dnu lahko delno olesenela. Listi ozko ovalni (2-4 cm), nekoliko usnjati, gladki, bleščeči, temno zeleni, spodaj svetlejši. Cvetovi številni, posamezni, enostavni, zvezdasti (2,5-3 cm), temno vijolični. Cvetenje: april-junij, lahko do jeseni. Nezahtevna, dobro rastoča pokrovna rastlina. Najbolje uspeva na zmerno suhih do vlažnih, humoznih tleh. Dobro prenaša mestno okolje, občasno sušo, mraz in zasenčenost.
  • Rastline iz te skupine načeloma enako dobro uspevajo na različnih legah, ne glede na količino sončnega obsevanja. Navadno potrebujejo na sončnih rastiščih več vlage kot na senčnih, na soncu lahko tudi bolj bogato cvetijo.
  • Zelnate (neolenesele) rastline imajo mehka, neolesenela stebla. Pri nekaterih zelnatih rastlinah lahko starejša stebla otrdijo in so podobna olesenelim steblom lesnatih rastlin (npr. pri bambusih).
  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Zelnata, neolesenela rastlina. Stebla in listi so lahko zimzeleni ali pa zrastejo vsako pomlad znova. Trajnice cvetijo več let zapored. Nekatere trajnice imajo razvite posebne, podzemne založne organe - čebule, gomolje ali korenike, te vrste pogosto obravnavamo ločeno, kot čebulnice in gomoljnice.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

navadni zimzelen "Atropurpurea"

Vinca minor "Atropurpurea"
od 2.40 € /KOS
2.19 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled