Rosa "Geoff Hamilton" ®

Latinski izrazi:

Rosa "Geoff Hamilton" ®

Rosa "AUSham"

Slovenski izrazi:

vrtnica "Geoff Hamilton"

vrtnica "AUSham"

Rosa "Geoff Hamilton" ® znano tudi kot vrtnica "Geoff Hamilton" je Majhna, košata listopadna grmovnica, grmasta vrtnica (V 1,2-1,5 m, Š 1-1,2 m). Veje pokončne do široko razprte, malo trnate ali povsem brez trnov. Listi široko ovalni (10-15 cm), pernati, 5-krpi, gladki, bleščeči, zeleni. Cvetovi v manjših socvetjih, kroglasti, starinskega videza (5 cm), močno vrstnati, roza do nežno svetlo roza; zelo dišeči, vonj vrtnic in jabolk. Cvetenje: junij-oktober. Uporabna predvsem kot samostojna grmasta vrtnica. Zelo dobro odporna na bolezni. Britanska sorta (Austin, 1997), spada med angleške, nostalgične sorte, dobro uspeva tudi v polsenci in v krajih z nižjimi poletnimi temperaturami.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled