Bambusi

Bambusi

Kljub svoji nenavadni obliki in izjemni velikosti bambuse botanično uvrščamo v družino trav (Poaceae). Njihov videz jim zagotavlja prav posebno mesto med okrasnimi rastlinami, zato jih obravnavamo ločeno od drugih trav.

Glede na način razraščanja ločimo dve osnovni skupini. Bambusi, ki imajo hitro rastoče vodoravne korenike, se hitro širijo in jih moramo v vrtu na nek način omejiti. Lahko jih sadimo v posode, ali pa za omejitev rasti uporabimo materiale, ki predstavljajo dovolj zanesljivo oviro za rast korenik. Drugi bambusi nimajo takšnih vodoravnih korenik, zato se tudi bistveno počasneje razraščajo.

Stebla in listi

Stebla bambusov so večinoma okrogla, trda in votla; visoka so lahko od deset centimetrov do več metrov, nekatere vrste bambusov v svojem naravnem okolju dosegajo celo višino več deset metrov. Pri izbiri vrtnih bambusov je pomembna tudi barva stebel, saj je zelo opazen okrasni element. Stebla so lahko v različnih odtenkih zelene, rumene ali rjave barve, lahko so tudi rdečkasta ali črna; površina je lahko bleščeča ali pokrita s poprhom. Mlada stebla so drugačne barve kot odrasla, barva se spreminja tudi pozneje, tako lahko posamezno steblo doseže končno barvo šele po več letih rasti. Nekatere vrste bambusov imajo delno pisana stebla, s prečnimi ali vzdolžnimi črtami.

Listi bambusov so večinoma enostavne oblike, največkrat ozko suličasti, redkeje široki. Površina lista je gladka in bleščeča ali pokrita s poprhom. Lahko so svetlo ali temno zeleni, modrikasti ali rumeni, tudi pisani. Poznamo listopadne in zimzelene. Pri nekaterih vrstah bambusov del listov jeseni porumeni in odpade, drugi listi pa ostanejo zeleni čez zimo.

Bambuse lahko, skladno z višino in obliko rasti posameznih vrst in sort, uporabljamo kot okrasne trajnice, posamezne arhitektonske rastline, posodovke, tudi za žive meje in kot pokrovne rastline.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige