Kovačniki in kostaničevje – Lonicera

Kovačniki in kostaničevje – Lonicera

Zelo raznolik in obsežen rod kovačnikov (Lonicera) obsega listopadne in zimzelene grme in vzpenjavke. Lahko so veliki tudi več kot tri metre, lahko pa so nizki, tudi le pol metra. Nekaj je zelo nizkih, gostih, poleglo rastočih zimzelenih pokrovnih grmovnic. Vzpenjavke iz tega rodu običajno imenujemo kovačniki, grmovnice pa kosteničevje.

Cvetovi

Listopadne grme in vzpenjavke iz tega rodu gojimo zaradi zelo lepih, pogosto živopisanih in dehtečih cvetov. Osnovna oblika cvetov je osnosomerna, cvetovi torej niso zvezdasti ampak ustnati (osnovna oblika je podobna kot pri cvetovih fižola ali mrtve koprive). Po nekaj cvetov skupaj tvori rahla socvetja, običajno v listnih pazduhah. Večina jih cveti ob koncu pomladi in poleti, redke izjeme pa zelo zgodaj spomladi.

Plodovi

Iz cvetov se lahko razvijejo mesnati plodovi rdeče, modre, vijolične ali črne barve. Plodovi gojenih okrasnih vrst niso užitni. Izjema so plodovi sibirskega kosteničevja (Lonicera caerulea ssp. edulis); to vrsto gojimo prav zaradi plodov, ki jih lahko uživamo surove ali predelane. Več o tej vrsti in njenih plodovih najdete pri opisih sadnih rastlin in pri opisu sibirskega kosteničevja.

Rastišče in vlaga

Listopadni grmi in vzpenjavke iz tega rodu sicer potrebujejo sončno do polsenčno lego, preveč sonca pa jim lahko škodi. Posebno pomembno je, da so korenine in tla okoli njih zasenčena in stalno zmerno vlažna. Potrebujejo globoka, rahla, humozna tla.

Zimzeleno kostaničevje

Dve vrsti kosteničevja (L. nitida in L. pileta) sta nizka, gosto rastoča zimzelena grmička, ki ju pogosto sadimo kot pokrovni rastlini. Obstaja več sort različne rasti in z različno velikimi, tudi pisanimi listi. Gosta rast, splošna odpornost in nezahtevnost glede rastišča ter dobro obraščanje tudi po močnem obrezovanju so nekatera dejstva, zaradi katerih je zimzeleno kosteničevje tako široko uporabno v okrasnih nasadih. Pri teh vrstah so glavni okras drobni, ovalni ali jajčasti listi, ki so gladki, bleščeči in večinoma temno zeleni. Cvetovi so majhni, svetlo rumeni in pogosto skriti v gosto razraslih grmih. Lahko se razvijejo tudi bleščeči, majhni okrogli plodovi vijolične barve.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige