Magnolije – Magnolia

Magnolije – Magnolia

Magnolije (Magnolia) so rod dreves in velikih grmov. Večina je listopadnih, poznamo pa tudi zimzelene vrste. Listi so enostavni, običajno razmeroma veliki.

Cvetovi

Posebnost magnolij so njihovi veliki cvetovi, ki se pri najpogostejših vrstah in sortah odpirajo že zgodaj spomladi; poznamo tudi več poleti cvetočih vrst. Cvetni listi (pri magnolijah ni ločenih čašnih in venčnih listov) so zelo čvrsti in oblikujejo pokončne čašaste, široke skledaste ali zvezdaste cvetove. Lahko so beli, rožnati, lila, temno rožnato-vijolični, redkeje rumeni. Pogosto je notranjost cvetov drugačne barve kot zunanjost, okrasni pa so lahko tudi veliki obarvani prašniki. Nekatere vrste imajo posebno dišeče cvetove.

Rastišče

Listopadne magnolije imajo vse približno enake rastne potrebe: globoka, humozna, stalno vlažna, a dobro odcedna, rahlo kisla do nevtralna tla. Za zdravo rast in cvetenje potrebujejo sončno lego, z izbiro nekoliko zavetne, zaščitene lege pa zmanjšamo možnost poškodb zgodnjih cvetov zaradi pozeb. Listopadne magnolije so normalno prezimno trdne in nezahtevne za vzdrževanje.

Pri izbiri rastišča nekoliko izstopa velikocvetna magnolija (M. grandiflora), ki je zimzelena in zato nekoliko bolj občutljiva na mraz in suh zimski veter.

Vrste in sorte

Pri nas so najpogostejše sorte sulanževe magnolije ali sulanževke (M. soulangeana), lilijaste magnolije (M. liliiflora) in zvezdaste magnolije (M. stellata). V zadnjem času je veliko tudi novih sort, ki imajo posebno velike in izrazito obarvane cvetove, ter takšne z rumenimi cvetovi.

Križanci Magnolia liliiflora 'Nigra' × M. stellata 'Rosea' so dali več dobrih sort (DeVos in Kosar, 1950-ta leta); iz teh je nastala skupina Little Girl Series, s sortami Ann, Betty, Jane, Judy, Pinkie, Randy, Ricki in Susan.

Nekatere listopadne magnolije (npr. M. liliiflora 'Nigra') imajo po rednem cvetenju v aprilu in maju še pocvitanje (manj bujno ponovno cvetenje ali tudi le posamezni cvetovi) v juniju ali pozneje, lahko vse do jeseni.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige