Okrasne trajnice

Okrasne trajnice

Velik del pestrosti in barvitosti, ki jo v vrtove prinašajo okrasne rastline, prispevajo ravno trajnice. Pri tem imamo v mislih plamenke, homulice, perunike, maslenice, telohe, hoste, zelnate potonike, jesenske astre in še številne druge. Že pestrost osnovnih rodov in vrst trajnic je izjemna, z žlahtnjenjem in izbiro pa dobivamo vsako leto nove sorte. Novosti med trajnicami niso omejene le na barvo cvetov ali trajanje cvetenja, pomembne lastnosti so tudi obarvanost in oblika listov, višina rasti, kompaktnost rastline, njena vitalnost, prezimna trdnost ter odpornost na bolezni in škodljivce. Številne vrtne trajnice so uporabne kot rezano cvetje, pri teh smo pozorni na dolžino in čvrstost stebel ter trpežnost cvetov v vazi.

Opredelitev sorte

Kot vrtne trajnice običajno obravnavamo le tiste trajne zelnate (torej neolesenele) okrasne rastline, ki v našem okolju brez posebne zaščite prezimijo na prostem. V teh opisih pa navajamo kot trajnice tudi takšne, ki sicer v celinskem podnebju srednje Evrope ne prezimijo na prostem, so pa glede na svoj lasten življenjski ciklus trajnice in jih lahko kot okrasne vrtne trajnice gojimo v predelih z milejšim podnebjem (Sredozemlje, Anglija, Francija). Takšna opredelitev je bolj smiselna in uporabna, kadar imamo v mislih širša geografska območja, torej območja z zelo različnim podnebjem.

Čebulnice in gomoljnice se od drugih trajnic razlikujejo po tem, da imajo v tleh čebule ali gomolje, ki jim pomagajo preživeti za rast manj ugodni del leta. Med njimi je veliko običajnih vrtnih rastlin, kot so narcise, okrasni luki in nekaj vrst perunik. Nekatere čebulnice in gomoljnice, ki so bolj občutljive na mraz, gojimo tako, da jih jeseni izkopljemo in prezimimo v zaščitenem prostoru, spomladi pa ponovno posadimo na prosto (npr. dalije in gladiole). Čebulnice, ki cvetijo zgodaj spomladi in niso občutljive na mraz (npr. žafrani, zvončki, tulipani), sadimo jeseni. Veliko čebulnic in gomoljnic lahko pustimo vse leto posajene na prostem.

Nekatere okrasne rastline tradicionalno obravnavamo med trajnicami, čeprav bi jih zaradi (vsaj delno) olesenelih stebel lahko uvrstili tudi med grmovnice. Takšni primeri so sivka (Lavandula), žajbelj (Salvia officinalis) in timijan (Thymus).

Uporaba trajnic

Ravno širok obseg okrasnih zelnatih trajnic nam zagotavlja, da najdemo primerno trajnico za praktično vsako rastišče v vrtu, od sončnih, suhih rastišč na škarpah in v skalnjakih do senčnih, vlažnih rastišč in povsem vodnih motivov.

Trajnice vključujemo v različne okrasne nasade, obrobke in gredice, sadimo jih kot podrast med grmovnicam in drevesi, s pokrovnimi trajnicami pokrivamo velike površine, sadimo jih v posode in korita, uporabljamo jih tudi na zelenih strehah in stenah.

Mnoge okrasne trajnice so primerne tudi za javne zelene površine. Ne zahtevajo veliko vzdrževanja, so dolgožive, odporne in hkrati okrasne zaradi svojih cvetov in listov. Uporabljamo jih lahko samostojno ali pa jih vključujemo v mešane nasade z grmovnicami, čebulnicami in drugimi okrasnimi rastlinami.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige