Okrasne trave

Okrasne trave

K okrasnim travam štejemo nekatere trajne trave (vrste iz botanične družine trav, lat. Poaceae) in travam podobne rastline, kot so šaši (Carex) in bekice (Luzula). Slednje strogo botanično niso trave, vendar jih iz praktičnih razlogov in zaradi podobnosti obravnavamo skupaj s travami. Rastline iz te skupine uporabljamo kot okrasne trajnice, posodovke in kot pokrovne rastline. V to skupino ne spadajo vrste in sorte trav, ki jih uporabljamo za zasnovo zelenic oziroma trate.

Trajnim okrasnim travam je skupno to, da so večinoma šopaste rasti, višje od 10 cm, in imajo dolge, zelo ozke liste. Večina vrst je listopadnih, nadzemni deli torej jeseni ali pozimi odmrejo, nekaj pa je tudi zimzelenih. Liste in socvetja lahko jeseni pustimo kot zimski okras in zaščito pred mrazom, lahko pa jih porežemo. Pri večini vrst okrasnih trav spomladi porežemo liste do tal, da zrastejo novi.

Cvetovi in socvetja

Posamezni cvetovi so običajno majhni in ne posebno barviti, so pa toliko bolj opazna in okrasna celotna socvetja, ki so najpogosteje v obliki klasov in latov. Cvetovi nekaterih okrasnih trav so uporabni tudi posušeni, lahko jih uporabimo v suhih šopkih in aranžmajih.

Pri kitajskih miskantih (rod Miscanthus, prstasti trstikovec) so cvetovi oz. socvetja navadno bolj ali manj temno vijolična do temno rdeče-vijolična, z zorenjem in staranjem pa zbledijo do srebrno-sive, smetanaste ali zelo svetlo peščene barve. Pri nekaterih sortah (npr. 'Red Chief') je socvetje bolj izrazito ali dalj časa rdeče-vijolično obarvano, to so t.i. rdečecvetne sorte miskantov.

Rastišče

Okrasne trave načeloma niso zahtevne glede rastnih pogojev in so enostavne za vzdrževanje. Mnoge vrste dobro uspevajo tudi v revnih, peščenih in prodnatih tleh, na suhih, vročih, vetrovnih rastiščih. Poznamo tudi vrste za senco, za vlažna in močvirna tla ali za gozdno podrast. Trave lahko sadimo v posode, pogosto jih kombiniramo z enoletnicami in trajnicami. Sicer pa najdemo med okrasnimi travami nekatere zelo trpežne, dolgožive in dobro rastoče vrste, ki jih lahko vključujemo v najrazličnejše okrasne nasade, tudi na javnih površinah.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige