Praproti

Praproti

Praproti (Polypodiales) so posebna skupina že iz botaničnega vidika, saj ne spadajo med cvetnice, kamor uvrščamo skoraj vse preostale gojene rastline. Odvisno od vrste in geografskega izvora so praproti uporabne kot vrtne okrasne rastline ali pa kot sobne lončnice. Med praprotmi, ki jih gojimo kot sobne rastline, so prava posebnost velike drevesaste praproti (npr. Dicksonia).

Za večino praproti so značilni relativno veliki, široko suličasti listi, ki so pernato deljeni v številne drobne lističe. Liste pri praprotih imenujemo mahala. Trosi (spore), ki služijo za razmnoževanje in razširjanje praproti, nastajajo v posebnih tvorbah, trosovnikih (sporangijih). Ti so navadno vidni kot drobne rjave pike na spodnji strani zelenih listov praproti, lahko pa nastajajo tudi na ločenih plodnih (fertilnih) listih, ki so po obliki in barvi drugačni od neplodnih (sterilnih) listov.

Med številnimi prezimnimi vrstami praproti najdemo tudi takšne s posebno obarvanimi ali skodranimi listi. Lahko so listopadne ali zimzelene. Večina praproti najbolje uspeva v nekoliko bolj vlažnem okolju, na polsenčnih in senčnih rastiščih, v rahlih, humoznih, kislih tleh. Zelo primerne so za kombiniranje z vresovkami (rododendroni, borovnice), hostami in telohi.

V širšo skupino praprotnic uvrščamo preslice (Equisetum), med katerimi je nekaj vrst vodnih in obvodnih rastlin ter rastlin za senčna rastišča pod drevjem.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige