Tisa kot živa meja - Taxus sp.

Tisa kot živa meja - Taxus sp.

Žive meje postajajo vedno bolj stalna sestavina vrtov, saj imajo lahko pomembno vlogo pri videzu in značaju vrta, kot tudi nudijo praktično uporabnost. V prvi vrsti nudijo označitev mej, neko ločitev in prepreko, ter zakritje vrta pred pogledi. Ustvarjajo lahko senco in nudijo odlično protivetrno in protihrupno zaščito.

Ena takšnih primernih drevesnih vrst za žive meje je tudi tisa. Tisa kot zimzelen iglavec je v tem pogledu zapostavljena, pa ne kot drevesna vrsta, ampak zapostavljena je njena uporabnost, praktičnost, nezahtevnost za vzgojo ter odpornost proti boleznim in škodljivcem, ki zadnje čase pestijo žive meje drugih drevesnih vrst kot so thuje in lovorikovci.

Hitrost rasti tise se običajno lahko kosa z večino rastlin, ki so namenjene za živo mejo. Rastline za pravilno oblikovane žive meje morajo imeti gosto, zbito rast, dobro morajo prenašati rez, ter biti v našem podnebnem območju prezimno trdne. Vse te lastnosti tisa nedvomno tudi ima.

Preden se odločimo za vrsto žive meje, premislimo tudi o hitrosti rasti, višini in širini, ki naj bi jo imela. Tisa ima lastnost, ki je mnoge druge uporabljene rastline za ta namen nimajo; namreč tudi večletne in starejše rastline imajo tako močno obnovitveno sposobnost, da se lahko po močni radikalni rezi v enem letu obrastejo in zapolnijo videz obrezanih, debelejših vej. Živo mejo iz tis obrezujemo 2 krat, po potrebi do 3 krat letno v rastni dobi. Pravilno začetno oblikovanje je odločilno za nadaljnjo enakomerno rast in gostoto. Živa meja iz tise je primerna za urbano mestno okolje saj dobro prenaša onesnažen zrak in za podeželje.

Dobra lastnost te drevesne vrste je tudi njena prilagodljivost na različne tipe tal, ter osončenost prostora kjer naj bi rasla, torej uspeva tudi na manj sončnih mestih. Ker so žive meje sestavina naših vrtov je smiselno za dobro in zdravo rast pred sajenjem tla tudi pripraviti. Enako velja za tiso, ki jo za živo mejo sadimo na razdalji 30 – 60 cm oz. od velikosti rastline in želene gostote na začetku. Globino določimo glede na velikost koreninske grude rastline in tipa tal. Če so tla trda in zbita je potrebno skopati nekoliko globlje in širše, da koreninam zagotovimo dobro začetno rast v rahlejši in dodani prsti, kar velja pri siromašnejših tleh.

Zaradi svojih izjemnih lastnosti rasti in nezahtevne vzgoje ter nedvomno tudi zaradi lepega izgleda, ki ga daje tisa v živi meji, saj nudi lep kontrast in ozadje ostalim rastlinam v vrtu, je vredno razmišljat o tej drevesni vrsti kot o dolgoročni investiciji.

Taxus media 'Hicksii' oziroma hibridna tisa 'Hicksii' je sorta tise, katera je ena iz med primernejših za zasaditev žive meje.

 

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige