Bori – Pinus

Bori – Pinus

Med bori najdemo zelo velika, mogočna, dolgo živeča drevesa, pa tudi manjša drevesa in zelo počasi rastoče grme, ki jih uporabljamo kot pokrovne rastline. Primerni so tako za zasebne kot za javne površine. Med številnimi vrstami in sortami borov lahko najdemo primerne rastline za mokra ali za suha rastišča, za sončne in senčne lege.

Iglice

Po več iglic skupaj izrašča v šopku oz. kratkem poganjku. Število iglic v šopku je vrstno značilno (2, 3 ali 5), vendar lahko nekoliko odstopa. Iglice so v prečnem prerezu bolj ali manj srpaste do polokrogle. Na notranji (spodnji) strani iglic so bele lise (stome), katerih položaj in prisotnost sta vrstno značilna. Te bele lise ali črte pomembno vplivajo na celoten videz rastline in ji dajejo sivo-zeleno, sivo-modro ali srebrno obarvanost. Novejše gojene sorte borov prinašajo poleg počasne in kompaktne rasti tudi različne barve iglic in celo pisane iglice (npr. zelene s prečnimi rumenimi progami).

Cvetovi

Pri borih se cvetovi nahajajo v ločenih, moških in ženskih socvetjih na isti rastlini. Moška socvetja so združena po več skupaj, rumena, z obilo cvetnega prahu. Ženska socvetja so manj številna, iz njih se razvijejo storži, posamič ali po nekaj skupaj. Bori cvetijo spomladi, meseca aprila.

Storži

Za bore so značilni veliki oleseneli storži, ki so lahko dodaten okras drevesa. Sibirski bor, pinija in cemprin imajo užitna semena. Storži dozorijo navadno v drugem ali tretjem letu, tako je na drevesu lahko hkrati več različno starih storžev. Prvo leto so zeleni, pozneje postanejo rjavi ali rjavo-sivi, postopoma se odpirajo in iz njih padajo zrela semena.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display