Hruške – Pyrus

Hruške – Pyrus

Rod hrušk obsega veliko vrst, ki jih glede na izvor delimo na evropske, sredozemske, srednjeazijske in vzhodnoazijske. Hruške, ki jih večinoma gojimo v Evropi, so nastale iz vrste Pyrus communis.

Hruške so proti mrazu manj odporne kot jablane, bolje pa prenašajo poletno vročino. Za razvoj plodov potrebujejo nekoliko več toplote. Najbolje uspevajo na globokih, rodovitnih, stalno zmerno vlažnih tleh, koristna je tudi višja zračna vlaga.

Sorte hruške so samoneoplodne (avtosterilne), zato potrebujejo drugo sorto kot opraševalko. Nekatere sorte lahko razvijejo plodove tudi brez oploditve (partenokarpno).

Podlage za cepljenje

Ime podlageLastnosti
kutina MA = MA srednje bujna rast, potrebuje stalno oporo, pogosto potrebuje posredovalko za cepljenje sort hrušk, zgodaj zarodi, dobra rodnost
kutina MC = MC šibka do srednje bujna, potrebuje stalno oporo; cepimo s posredovalko; zgodaj zarodi
kutina BA 29 = BA 29 srednje bujna do bujna rast, dobra odpornost in prilagodljivost na različna tla, dobra skladnost s sortami hrušk, stalna in zelo dobra rodnost
sejanec hruške bujna, neizenačena rast, zelo dobra skladnost s sortami hrušk, pozna in zelo dobra rodnost, globok koreninski sistem, prilagodljiva glede tal, bolj odporna na zimski mraz, sušo in kalcij v tleh kot druge podlage za hruške

Cepljenje s posredovalko (posredovalno sorto, posrednikom) je način cepljenja, s katerim se izognemo neskladnosti med podlago in izbrano sorto. Da cepljenje nekompatibilne podlage in sorte uspe in dobljena sadika normalno raste, najprej na podlago cepimo posredovalko, potem pa na posredovalko cepimo izbrano sorto hruške.

Vrsto naši (azijska vrsta hruške, Pyrus pyrifolia) cepimo na sejance nekaterih drugih vrst hrušk, ker s kutino in z evropsko hruško ni skladna. Za normalno oploditev in razvoj plodov potrebuje drugo sorto, opraševalko. Plodovi našija so sploščeno okrogli, meso je hrustljavo in sočno, lahko tudi zelo sladko.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display