Jagode – Fragaria

Kot vrtne jagode (Fragaria × ananassa) največkrat gojimo številne sorte, ki so potomci križancev ameriških vrst jagodnjaka. So hitro rastoče zelnate trajnice, ki se razraščajo s pomočjo zelnatih stranskih poganjkov, živic. Najbolje uspevajo na zračnih, srednje težkih, zmerno humoznih, rahlo kislih tleh

Glavno cvetenje jagod traja nekaj tednov, zato tudi plodove obiramo postopoma. Enkrat rodne sorte jagod cvetijo spomladi, večkrat rodne sorte pa bolj ali manj neprenehoma od pomladi do jeseni. Večina sort je samooplodnih, manj je samoneoplodnih (oz. ženskih) sort, ki potrebujejo opraševalno sorto. V vsakem primeru potrebujejo za oprašitev čebele, čmrlje ali druge opraševalce.

Gozdne jagode oziroma navadni ali gozdni jagodnjak (Fragaria vesca) je evropska vrsta istega rodu. Gojimo nekaj sort, ki imajo večje, zelo okusne plodove in daljši čas zorenja kot v naravi rastoče gozdne jagode.

Nekaj sort jagod gojimo kot okrasne rastline, predvsem zaradi njihovih živo rožnatih cvetov ali kot nezahtevne in gosto rastoče pokrovne rastline. Njihovi plodovi so užitni, a navadno manj okusni.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display