Palme - Archontophoenix, Arecastrum, Brahea, Chrysalidocarpus, Howea, Livistona, Phoenix, Ravenea, Sabal, Trachycarpus, Trithrinax, Washingtonia

Palme - Archontophoenix, Arecastrum, Brahea, Chrysalidocarpus, Howea, Livistona, Phoenix, Ravenea, Sabal, Trachycarpus, Trithrinax, Washingtonia

Palme imajo posebno obliko rasti, njihovo deblo ni pravo deblo, kot ga imajo drevesa. Na deblu navadno ostajajo deli listnih pecljev, ki dajejo palmam značilen videz. Po botanični razvrstitvi so palme enokaličnice, kar pomeni, da so bolj sorodne bambusom, travam in agavam kot pa drevesom, kot so na primer javorji in hrasti. Vendar smo palme zaradi lažjega iskanja med opisanimi rastlinami uvrstili med drevesa, natančneje med listavce, kar je skladno z njihovo velikostjo in običajno uporabo.

Večina palm ima drevesasto rast, eno pokončno deblo (redko več) in velike liste, ki izraščajo v rozeti na vrhu debla. Listi so lahko dlanasto ali pernato oblikovani, listne krpe so lahko različno globoko razdeljene. Listi palm so navadno zelo veliki, pri nekaterih vrstah lahko dosežejo tudi več kot 2 m dolžine.

Cvetovi in plodovi

Cvetovi nekaterih vrst palm imajo posebno okrasno vrednost, pojavljajo se v velikih visečih socvetjih, najpogosteje so rumeni ali rdečkasti. Plodovi določenih vrst palm so užitni (datlji, kokos), iz palm pa pridobivajo tudi nekatere osnovne surovine (vlakna, sladkor, olja).

Gojenje

Palme gojimo v našem okolju skoraj izključno kot posodovke, ki jih prezimimo v zaščitenih prostorih. Nekatere vrste prenesejo tudi nekaj mraza, posebno večje, odrasle rastline.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display