Potonike – Paeonia

Potonike – Paeonia

Rod potonik (Paeonia) je v osnovi razdeljen v dve skupini, to so zelnate in lesnate (grmaste) potonike. V obeh skupinah je več vrst, v stoletjih žlahtnjenja in odbire pa smo dobili tudi veliko sort. Tretja (nova) skupina so Itoh hibridi, ki so križanci med lesnatimi in zelnatimi potonikami.

OznakaIme in opis skupine
HERB zelnate potonike (ang. herbaceous peonies); imajo gomolje, nadzemni deli pozimi odmrejo
TREE lesnate potonike (ang. tree peonies); olesenele rastline, grmi
Itoh Itoh hibridi; križanci med lesnatimi in zelnatimi potonikami; poganjki so oleseneli samo pri tleh

Zelnate potonike so pogoste okrasne vrtne trajnice. V zemlji imajo gomolje, iz katerih vsako leto zrastejo novi listi in cvetovi. Dosežejo višino približno od 60 do 100 cm. Glede rastišča niso posebno zahtevne, ustreza jim sončna lega, najbolje pa rastejo in cvetijo v hranilnih, dobro odcednih tleh.

Lesnate potonike so majhni do srednje veliki listopadni grmi. Potrebujejo rahla, dobro odcedna, zmerno humozna, lahko delno peščena tla in sončno lego. Dobro jih je saditi v nekoliko zavetno lego, sicer lahko poznospomladanske pozebe poškodujejo razvijajoče se brste in mlade poganjke. Latinsko ime Paeonia arborea je skupno ime za več vrst lesnatih potonik: P. delavayi, P. ludlowii, P. rockii in P. suffruticosa, vključuje pa tudi iz njih izpeljane sorte.

Cvetovi

Cvetovi potonik so po obliki čašasti, po številu cvetnih listov enostavni, delno vrstnati ali vrstnati. Venčni listi so lahko gladki ali nakodrani. Pogosto vidimo v vrstnatih cvetovih poleg običajnih, širokih venčnih listov, proti sredini tudi veliko ožjih, trakastih venčnih listov - to so prehodne oblike med venčnimi listi in prašniki in so lahko enake barve kot venčni listi, lahko pa svetlejši ali rumeni in s tem pomembno prispevajo k celotnemu barvnemu učinku cveta. V sredini cveta so še številni prašniki, navadno živo rumeni ali oranžni. Pri enostavnih cvetovih so prašniki pomemben okrasni element, pri vrstnatih cvetovih pa pogosto sploh niso vidni zaradi obilice cvetnih listov. Med prašniki lahko opazimo tudi brazdo pestiča, ki je navadno živo roza ali rdeče barve.

Ker je prav velikost cvetov ena najbolj markantnih lastnosti potonik, so že uveljavljeni tudi naslednji velikostni razredi cvetov:

  • Majhni: 7-12 cm
  • Srednji: 12-18 cm
  • Veliki: 18-23 cm
  • Zelo veliki: nad 23 cm

Potonike so večinoma zelo nezahtevne, dobro rastoče in bogato cvetoče okrasne rastline. Desetletja lahko rastejo na istem mestu in z minimalnim vzdrževanjem vsako leto bogato cvetijo.

Itoh hibridi

Posebna skupina potonik so Itoh hibridi. Nastali so s križanjem zelnatih in lesnatih potonik in podedovali nekatere lastnosti obeh skupin. Stebla so olesenela le pri tleh, do višine največ nekaj centimetrov, ostali deli pa so zelnati. Itoh hibridi ne oblikujejo pravega grma kot lesnate potonike, listi in cvetna stebla zrastejo pri odrasli rastlini pol metra ali nekaj več v višino, široke pa so lahko skoraj do enega metra. Njihova posebnost so rumeni cvetovi, poznamo tudi številne posebne barvne kombinacije. Za dobro rast potrebujejo rahla, dobro odcedna, humozna in delno peščena tla ter sončno ali polsenčno lego.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display