Ribezi, kosmulje in josta - Ribes

Ribezi, kosmulje in josta - Ribes

Med ribezi (Ribes) ločimo dve osnovni vrsti, rdeči in črni ribez. Beli ribez predstavljajo sorte rdečega ribeza, ki nimajo obarvanih plodov. Kot novost se uveljavljajo nekatere sorte dišečega ribeza (Ribes aureum), znane kot fourberry. Nekatere druge vrste ribezov gojimo kot okrasne rastline.

Za kakovosten in velik pridelek potrebuje ribez globoka, rodovitna in stalno zmerno vlažna tla, sicer glede rastnih pogojev ni zahteven.

Sorte rdečega ribeza so samooplodne, le pri črnem ribezu je nekaj sort, ki so delno ali povsem samoneoplodne, torej potrebujejo bližino drugih sort za normalen nastavek in razvoj plodov. Plodovi so črni, živo rdeči ali bledo rožnati do beli, zelo sočni, površina plodov je gladka, bleščeča.

Kosmulja

Kosmulja (Ribes grossularia) je sadna grmovnica, po rasti in obliki podobna ribezu. Veje so ostro trnate, gojimo pa tudi sorte z manj trni ali povsem brez njih. Ima enake rastne potrebe kot ribez, zaradi globljega koreninskega sistema pa je opazno manj občutljiva na sušo.

Plodovi kosmulj so okrogli ali podolgovati, veliki približno 2 cm; zeleni, svetlo rumeni, rdeči, vijolični ali črni. Površina plodov je gladka ali mehko dlakava.

Josta

Vzgojenih je več različnih križancev med črnim ribezom in kosmuljo, med katerimi je najpogosteje gojena josta (Ribes nidigrolaria) z nekaj sortami. Po rasti je nekoliko bujnejša in večja od črnega ribeza, na mraz je bolj odporna kot kosmulja, sicer pa ima enake rastne zahteve. Sorte so samooplodne.

Plodovi joste so črni in po lastnostih med črnim ribezom in kosmuljo. V primerjavi s črnim ribezom so večji, nekoliko slajši, okusnejši in zelo sočni.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display