Roza mačica - Salix chaenomeloides "Mount Aso"

Roza mačica - Salix chaenomeloides "Mount Aso"

Med mnogimi vrbami je ta prav posebna. Poleti ne izstopa pretirano po opaznosti, čeprav ima lepo srebrno zeleno listje, se spomladi spremeni v prav prikupen grm. Cvetovi-mačice se začnejo formirati že jeseni. Spomladi februarja in marca odvisno od zime pa se odprejo preden poženejo listi puhaste mehkobne roza mačice. Cvet z dozorevanjem lahko zraste do 2cm.

Te mačice so moški cvetovi, kar se pokaže kasneje, ko cvetovi dozorevajo in postanejo sivo roza barve, v polni zrelosti pa izstopajo zlato rumeni prašniki.

Da ohranjamo grm kompakten in vsako leto bujno cvetoč, je po cvetenju potrebno skrajšati odcvetele veje vsaj do polovice. Preko poletja nato poženejo nove veje na katerih se jeseni formirajo novi cvetni poganjki za naslednjo pomlad.

Grm je uporaben solitarno ali kot neformalna živa meja. Lahko zraste več kot 1,5 m višine in enako širine. Lahko pa sorta cepljena na deblo in oblikovana kot manjše drevo. Kot vse vrbe ni občutljiva glede tal, le suše ne mara. Lepo uspeva na sončnih in delno senčnih področjih.

Še ne cvetoče veje s popki mačic lahko prinesemo januarja v notranjost in v vazi z vodo počakamo do cvetenja, kasneje vodo odlijemo - suhe mačice se bodo obdržale še dolgo, tako kot pri klasičnih domačih mačicah - vrbah.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display