Zelišča in zdravilne rastline

Zelišča in zdravilne rastline

Pojem zdravilne rastline je zelo širok, kakor je raznolika tudi njihova uporaba. Kot zdravilne rastline navadno označujemo tiste, s katerimi si na različne načine pomagamo pri ohranjanju in varovanju zdravja in dobrega počutja ter lajšamo ali zdravimo različne bolezni in težave.

Tukaj predstavljamo le rastline kot takšne, ne posvečamo se posebno njihovi rabi v zdravilne namene. Za pravilno in varno uporabo je potrebno specifično znanje, ki ga uporabnik najde drugje.

Pri opisih rastlin je navedeno le, ali je določena rastlina uporabna v zdravilne namene ter katere rastlinske dele pri tem najpogosteje uporabimo. Poleg tega je na informativni ravni predstavljeno, katere pomembne aktivne snovi omenjena rastlina vsebuje in pri katerih težavah ali boleznih jo običajno uporabljamo.

Dišavnice ali kuhinjske začimbnice so večinoma zelnate rastline, katerih liste, semena ali druge dele uporabljamo pri pripravi jedi, najpogosteje za izboljšanje vonja in okusa. Lahko jih gojimo v zeliščnem vrtu, lahko kot vmesne kulture v zelenjavnem vrtu, lahko v loncih na balkonu ali terasi. Večina začimbnic izvira iz sončnih, toplih, suhih rastišč, v takšnih razmerah tudi najbolje razvijejo značilne vonje in okuse (npr. timijan, žajbelj, origano, koper,...).

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display