Cimicifuga ramosa "Brunette"

Latinski izrazi:

Cimicifuga ramosa "Brunette"

Actaea racemosa "Brunette"

Slovenski izrazi:

svetilka "Brunette"

cimicifuga "Brunette"

Cimicifuga ramosa "Brunette" znano tudi kot svetilka "Brunette" je Velika, pokončna listopadna trajnica (V 100-150 cm, Š 40-50 cm). Listi v veliki rozeti, dolgopecljati, trokrpi (25-40 cm), z globoko nazobčanim robom, temno rdeče-rjavi. Cvetovi v pokončnih, rahlo upognjenih klasastih socvetjih (do 150 cm), drobni, beli, z roza nadihom. Cvetenje: september-oktober. Najbolje uspeva v humoznih, hranilnih, stalno zmerno vlažnih, dobro odcednih tleh.
  • Rastline iz te skupine načeloma enako dobro uspevajo na različnih legah, ne glede na količino sončnega obsevanja. Navadno potrebujejo na sončnih rastiščih več vlage kot na senčnih, na soncu lahko tudi bolj bogato cvetijo.
  • Zelnate (neolenesele) rastline imajo mehka, neolesenela stebla. Pri nekaterih zelnatih rastlinah lahko starejša stebla otrdijo in so podobna olesenelim steblom lesnatih rastlin (npr. pri bambusih).
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Vlažna tla običajno vsebujejo več finih glinenih delcev in manj peska, več humusa in organskih snovi, so nekoliko težja, a ne zbita, voda ne odteče hitro, ampak se dalj časa zadrži med talnimi delci in je tako dolgo dostopna rastlinam. Voda običajno ne stoji, tla so dovolj zračna. Suša se na takšnih rastiščih redko pojavlja. Rastlinam je na voljo bolj ali manj stalna, zmerna vlaga.
  • Zelnata, neolesenela rastlina. Stebla in listi so lahko zimzeleni ali pa zrastejo vsako pomlad znova. Trajnice cvetijo več let zapored. Nekatere trajnice imajo razvite posebne, podzemne založne organe - čebule, gomolje ali korenike, te vrste pogosto obravnavamo ločeno, kot čebulnice in gomoljnice.
Nakup izdelka

svetilka "Brunette"

Cimicifuga ramosa "Brunette"
od 12.90 € /KOS
11.78 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled