Cornus sanguinea "Winter Beauty"

Latinski izrazi:

Cornus sanguinea "Winter Beauty"

Slovenski izrazi:

rdeči dren "Winter Beauty"

rdeči svib "Winter Beauty"

Cornus sanguinea "Winter Beauty" znano tudi kot rdeči dren "Winter Beauty" je Srednje velik, pokončen, hitro rastoč listopaden grm (2-3 m). Mladi poganjki pozimi rdeče-oranžni do živo rdeči (zimski okras), starejši rumeni do svetlo rjavi. Listi široko ovalni (5-12 cm), temno zeleni, jeseni zlato rumeni. Cvetovi drobni, beli, številni, v kobulastih socvetjih (do 10 cm). Cvetenje: maj-junij. Plod okrogel (6-8 mm), modro-črn. Privablja ptice. Primeren za ozelenjevanje brežin, proti eroziji. Se široko razrašča. Zelo odporen na mraz, sušo, bolezni, onesnaženo okolje.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Plodovi teh rastlin praviloma niso primerni za prehrano ljudi, zato jih ne uživamo. Lahko imajo pomembno okrasno vrednost, ali pa predstavljajo hrano za nekatere prostoživeče živali (npr. ptice pevke).
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
Nakup izdelka

rdeči dren "Winter Beauty"

Cornus sanguinea "Winter Beauty"
od 24.70 € /KOS
22.56 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filtri
Razvrsti
Pogled