Pseudotsuga menziesii "Serpentine"

Latinski izrazi:

Pseudotsuga menziesii "Serpentine"

Slovenski izrazi:

ameriška duglazija "Serpentine"

duglazija "Serpentine"

Pseudotsuga menziesii "Serpentine" znano tudi kot ameriška duglazija "Serpentine" je Pritlikavo, delno pokončno, delno povešavo, široko rastoče zimzeleno drevo, iglavec (V 2-3 m, Š 2-2,5 m). Krošnja široka, neenakomerna, slikovita. Glavni poganjek raste pretežno navpično. Veje široko razprte do rahlo povešene, neenakomerno spiralno zvite. Iglice posamične, ravne (3-4 cm), ozke, ploščate, svetlo do srednje zelene; zdrobljene dišijo po sadju in smoli. Nenavadno rastoča, novejša sorta nizemskega izvora.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Iglavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi iglavcev so preoblikovani v iglice ali luske, pogosto so trdi, usnjati.

  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
Nakup izdelka

ameriška duglazija "Serpentine"

Pseudotsuga menziesii "Serpentine"
od 31.90 € /KOS
29.13 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled