Robinia pseudoacacia "Umbraculifera"

Latinski izrazi:

Robinia pseudoacacia "Umbraculifera"

Robinia pseudacacia "Umbraculifera"

Slovenski izrazi:

navadna robinija "Umbraculifera"

neprava akacija "Umbraculifera"

Robinia pseudoacacia "Umbraculifera" znano tudi kot navadna robinija "Umbraculifera" je Majhno, pokončno, počasi rastoče listopadno drevo (V 5-6 m, odvisno tudi od višine cepljenja, Š 4-5 m). Krošnja okrogla, enakomerna, starejša sploščeno okrogla. Lubje temno rjavo-sivo, globoko razbrazdano. Mladi poganjki svetlo rjavi, brez trnov. Listi ovalni (do 15 cm), pernato sestavljeni, listne krpe podolgovato ovalne (2-3 cm), gladke, zelene. Cvetov in plodov ni. Dobro prenaša vročino, sušo, sol v tleh in mestno okolje.
  • Rastline izrazito sončnih rastišč potrebujejo in prenesejo veliko neposrednega sončnega obsevanja, npr. vrtnice, še bolj naskalni mleček, rakitovec in homulice, veliko rastlin za skalnjake, kaktusi itd. Čeprav je pogosto, pa ni nujno, da te rastline hkrati prenesejo sušo, tako potrebujejo vrtnice veliko vode in hranil ter bogata, globoka, rodovitna tla, med tem ko lahko bela homulica preživi tudi več tednov v suhih tleh brez dežja ali zalivanja, in normalno raste tudi v revnih, peščenih tleh.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.

  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, navadno z izrazitim deblom in krošnjo. Drevo je lahko tudi večdebelno. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina dreves doseže višino več kot 3 m.
Nakup izdelka

navadna robinija "Umbraculifera"

Robinia pseudoacacia "Umbraculifera"
od 91.60 € /KOS
83.65 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled