Syringa prestoniae "Redwine"

Latinski izrazi:

Syringa prestoniae "Redwine"

Syringa "Redwine"

Syringa villosa "Redwine"

Slovenski izrazi:

prestonova lipovka "Redwine"

prestonov španski bezeg "Redwine"

Syringa prestoniae "Redwine" znano tudi kot prestonova lipovka "Redwine" je Srednje velika, kompaktna, počasi rastoča listopadna grmovnica (V 2-3 m, Š 2-2,5 m). Veje pokončne do razprte, gosto razrasle. Listi podolgovato ovalni (8-12 cm), gladki, temno zeleni. Cvetovi v bogatih, pokončnih do povešenih latastih socvetjih (12-20 cm), zvezdasti (0,5 cm), cvetni popki temno rdeče-roza, odprti cvetovi roza do svetlo roza, dišeči. Cvetenje: maj-junij, posebno bogato cvetenje. Nezahtevna, trpežna in dobro rastoča grmovnica, dobro odporna na bolezni. Najbolje uspeva v bogatih, humoznih tleh na sončni legi ali v svetli polsenci.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

prestonova lipovka "Redwine"

Syringa prestoniae "Redwine"
od 20.60 € /KOS
18.81 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled