Syringa vulgaris "Belle de Nancy"

Latinski izrazi:

Syringa vulgaris "Belle de Nancy"

Slovenski izrazi:

navadna lipovka "Belle de Nancy"

navadni španski bezeg "Belle de Nancy"

Syringa vulgaris "Belle de Nancy" znano tudi kot navadna lipovka "Belle de Nancy" je Velika, košata, hitro rastoča listopadna grmovnica (V 4-5 m, Š 3-4 m). Veje pokončne do razprte, močno razrasle, goste. Listi široko ovalni do srčasti (5-12 cm), gladki, živo zeleni do temno zeleni. Cvetovi v bogatih, pokončnih latastih socvetjih (10-20 cm), zvezdasti (0,5 cm), vrstnati, cvetni popki roza-vijolični, odprti cvetovi lila, dišeči. Cvetenje: maj. Nezahtevna, trpežna in dobro rastoča grmovnica. Najbolje uspeva v bogatih, humoznih tleh na sončni ali rahlo senčni legi. Primerna za rezanje.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Listavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi so večinoma široki, mehki in tanki.
  • Rastlina vsako pomlad razvije nove liste ali iglice, ki jeseni odpadejo. Pri zelnatih rastlinah lahko jeseni propade celoten nadzemni del (listi in stebla) in ponovno zraste spomladi.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

navadna lipovka "Belle de Nancy"

Syringa vulgaris "Belle de Nancy"
od 32.90 €
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled