Thuja orientalis "Aurea Nana"

Latinski izrazi:

Thuja orientalis "Aurea Nana"

Platycladus orientalis "Aurea Nana"

Platycladus orientalis "Berckman's Gold"

Slovenski izrazi:

vzhodni klek "Aurea Nana"

vzhodna tuja "Aurea Nana"

Thuja orientalis "Aurea Nana" znano tudi kot vzhodni klek "Aurea Nana" je Majhna, počasi rastoča zimzelena grmovnica, iglavec (V 1,5-1,8 m, Š 1-1,3 m). Krošnja gosta, široko jajčasta, enakomerna. Veje kratke, močno razrasle. Iglice goste, luskaste, rombaste do jajčaste (0,3-0,7 cm), usnjate, bleščeče, mlade živo rumene do zeleno-rumene, starejše zelene. Cvetovi in plodovi manj opazni. Nezahtevna, dolgo živeča rastlina. Potrebuje veliko toplote, bolje uspeva na zavetnih legah. Dobro prenaša mestno okolje, vročino in poletno sušo.
  • Te rastline najbolje uspevajo na sončnih do delno senčnih legah. Običajno prenesejo več sonca in vročine, če imajo na voljo dovolj vlage; v delni ali rahli senci so njihove potrebe po vlagi navadno manjše.
  • Iglavci imajo olesenela stebla (torej debla in veje), imenujemo jih tudi lesnate rastline ali drevnina. Listi iglavcev so preoblikovani v iglice ali luske, pogosto so trdi, usnjati.

  • Listi ali iglice ostanejo na rastlini več let zapored, navadno 2-5 let. Zimzelene zelnate trajnice pozimi ohranijo nadzemne dele. V naših opisih te rastline imenujemo zimzelene, sicer pa je zanje pogost tudi izraz vednozelene.
  • Rastlina ob primernih drugih rastnih pogojih prenese mraz do -23 °C.
  • Propustna ali suha tla so lahka in rahla, vsaj delno peščena, v njih voda ne zastaja, temveč relativno hitro odteče v globlje plasti; takšna tla so bolj zračna in toplejša, a tudi bolj suha in navadno manj humozna, na takšnih rastiščih se pogosto pojavlja suša (npr. skalnjaki, suhozidi, ob poteh, na izrazito sončnih pobočjih, na prodnatih tleh, tudi na gramozni podlagi v naseljih in blizu zgradb...), rastline takšnih rastišč potrebujejo dobro odcedna tla, brez težav prenesejo sušo, ne prenašajo pa stalne mokrote ali celo poplavljenosti.
  • Lesnata rastlina, ki je že pri tleh razrasla v več glavnih in stranskih vej, praviloma nima glavnega debla. Krošnja je različno oblikovana, redka ali gosta, simetrična ali neenakomerno oblikovana. Večina grmovnic doseže višino 1-2 m, lahko pa so bistveno večje (do 8 m) ali zelo nizke, tudi polegle.
  • S to kategorijo smo med opisanimi rastlinami označili tiste, ki so posebno odporne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so tako primerne tudi za sajenje v javnih nasadih.
Nakup izdelka

vzhodni klek "Aurea Nana"

Thuja orientalis "Aurea Nana"
od 15.10 € /KOS
13.79 € brez DDV
Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenija

Sedež podjetja in storitvene dejavnosti
+386 (0)2 4716310
info@moga.eu

Vrtni center
+386 (0)2 4716313
vrtni.center@moga.eu

Filtri
Razvrsti
Pogled