Pokrovne rastline

Pokrovne rastline

Za ozelenitev brežin, za rastišča pod drevesi in med grmovnicami, za površine ob terasah in za strešne vrtove uporabljamo pokrovne rastline. Zanje je značilna strnjena, gosta, blazinasta ali preprogasta rast, poganjki so navadno polegli ali plazeči. Poganjki nekaterih pokrovnih rastlin se ukoreninjajo in s tem prispevajo k še gostejšemu, trajnemu pokrivanju tal.

Pokrovne rastline uporabljamo tudi na javnih zelenih površinah, saj praviloma ne zahtevajo veliko vzdrževanja in dajejo vse leto urejen videz. Zaradi širokega izbora vrst in sort lahko s pokrovnimi rastlinami ozelenimo površine, kjer ne bi uspevala trata ali pa bi trato težko vzdrževali. Z njimi utrdimo in ozelenimo brežine ter zaščitimo tla pred izpiranjem (erozijo) in izsuševanjem. Zelena rastlinska odeja lahko bistveno zmanjša temperaturna nihanja v okolju in vpija odvečno vodo ob padavinah.

Med pokrovnimi rastlinami najdemo zimzelene in listopadne vrste, rastline za sončna ali senčna rastišča ter za najrazličnejše tipe tal. Lahko so listopadne ali zimzelene, po obliki rasti grmovnice ali trajnice, njihova okrasna vrednost je lahko predvsem v listih, ali pa so tudi bogato cvetoče.

Pogoste pokrovne rastline za sončna rastišča so homulice, sivka, panešplje, zimzelene vrste kosteničevja in pokrovne vrtnice. Za senčna rastišča izbiramo različne sorte bršljanov, nizke vresovke ter zimzelene trdoleske (Euonymus) in kosteničevje (Lonicera).

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slowenien

Sitz des Unternehmens und Dienstleistungen:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Gartenzentrum:
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filter
Sortieren
Anzeige