Hortenzije - Hydrangea

Hortenzije - Hydrangea

Rod hortenzij (Hydrangea) šteje več vrst večinoma gostih, majhnih ali srednje velikih listopadnih grmov. Posebnost po obliki rasti je vzpenjava hortenzija. Poganjki nekaterih hortenzij so svetlo rdeče rjavi, lahko lisasti, nekoliko se luščijo in so pomemben okras v jesenskem in zimskem času.

Listi hortenzij so relativno veliki, široko suličasti ali jajčasti. Večinoma so gladki, le pri nekaterih vrstah žametni ali srhko dlakavi.

Cvetovi in cvetenje

Velikolistne hortenzije cvetijo večinoma na poganjkih preteklega leta (lanskih), nekaj socvetij lahko razvijejo tudi na poganjkih tekočega leta (letošnjih poganjkih). Nekatere sorte velikolistnih hortenzij bogato cvetijo na poganjkih tekočega leta.

Lataste ali metličaste hortenzije bogato cvetijo tudi na poganjkih tekočega leta, zato jih lahko vsako pomlad močno obrežemo. Tako dosežemo bujno rast novih poganjkov, na katerih se razvijejo bogata socvetja.

Socvetja so pri hortenzijah sestavljena iz različnega števila plodnih (fertilnih) in neplodnih (sterilnih) cvetov. Fertilni cvetovi so bistveni manjši, do nekaj milimetrov veliki, različno obarvani, brez velikih cvetnih listov; imajo normalno razvite prašnike in pestiče, iz njih se lahko razvije plod s semeni. Sterilni cvetovi imajo velike, različno obarvane cvetne liste (1-3 cm), nimajo normalno razvitih prašnikov in pestičev, ne tvorijo semen, namenjeni so le privabljanju opraševalcev – žuželk. Pri kroglastih (ang. mophead) velikolistnih hortenzijah so v socvetju skoraj izključno veliki, sterilni cvetovi, pri ploščatih (ang. lacecap) pa so v sredini drobni fertilni, ob robu pa veliki sterilni cvetovi. Pri latastih, hrastovolistnih, drevesastih in nekaterih nazobčanolistnih hortenzijah prevladujejo veliki sterilni cvetovi. Vrste H. aspera, H. petiolaris, H. sargentiana imajo socvetje podobno sestavljeno, v sredini so drobni fertilni, okrog pa veliki, obarvani, sterilni cvetovi.

Jesenska barvitost listov

Posebno izrazito se obarvajo listi hrastovolistne hortenzije (H. quercifolia). V jesenskem času so z živo oranžnimi, živo rdečimi in rdeče-vijoličnimi toni pravi okras vrta.

Pri velikolistni hortenziji (H. macrophylla) se listi jeseni le malo obarvajo, odpadejo zeleni, rumeno-zeleni ali rumeni. Pri nekaterih sortah se listi jeseni obarvajo rdečkasto, bakreno rdeče ali temno vijolično-rdeče, barve so najizrazitejše na konicah in robovih listov, na listih na vrhu poganjkov in na sončni strani.

Rastišče

Hortenzije potrebujejo stalno vlažna, globoka, humozna tla. Večinoma velja, da so na kislih tleh so cvetovi bolj modri, na bazičnih bolj roza. V poletni vročini sorte z roza-rdečimi do rdečimi cvetovi ne razvijejo prave rdeče barve, v zmernih poletjih pa je barva izraziteje rdeča. Dober kompost znižuje pH, poveča vodno kapaciteto in seveda dodaja hranila. Aluminijevi ioni (v gnojilih) povečajo možnost za modro obarvanje cvetov, kalcij (posebna gnojila, apnenec, dolomit) pa za roza obarvanje. Sorte z belimi cvetovi se ne spreminjajo glede na kislost tal, lahko pa imajo zelo lep rdeče-rožnat nadih, ki je izrazitejši pri starejših cvetovih. Današnje sorte ponujajo zelo širok barvni spekter, v številnih novih, živahnih ali nežnih barvah.

Polsenca ali senca ustreza večini vrst in sort. Več sonca prenesejo, če imajo ves čas na razpolago dovolj vlage (posebno v poletnih mesecih, ko cvetijo) in če so tla dovolj rahla, humozna in zasenčena.

Prezimna trdnost

Koristno je, da pred zimo porežemo samo socvetja, da sneg pozimi manj poškoduje grme. Pri tem ne krajšamo vej. Jeseni okoli grma nasujemo suho listje, porezana stebla okrasnih trav, rahel kompost ali šoto in to pokrijemo s smrekovimi vejami. Na izrazito vetrovnih, odprtih legah je potrebno nekatere hortenzije zaščititi pred mrzlim suhim vetrom, tako da cel grm ovijemo v lahko, zračno tkanino.

Uporaba

Hortenzije so primerne za sajenje posamič ali v večje nasade, kot visoka podrast med drevesi in večjimi grmi, za mešane grmovne zasaditve, prosto rastoče cvetoče žive meje, dobro pa uspevajo tudi v posodah. Kot sobne lončnice so primernejše nekatere novejše, manjše, kompaktne sorte. Za rezanje so načelno uporabne vse sorte, nekatere pa se bolje držijo v vazi ali imajo bolj obstojne, lepše barve, debelejše peclje socvetij in bolj bogato cvetijo. Za suho cvetje socvetja hortenzij porežemo, preden se povsem razcvetijo in jih obešene navzdol posušimo. Suha socvetja dolgo obdržijo barvo.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display