Perunike – Iris

Perunike – Iris

Rod perunik (Iris) sestavljajo številne, med seboj precej različne vrste zelnatih trajnic. Kot podzemni založni organ je pri različnih perunikah razvita čebulica ali pa korenika. Listi so srednje ozki in dolgi, praviloma pokončni, pozimi navadno odmrejo.

Cvetovi

Sestavljeni so iz šestih cvetnih listov, ki so različno oblikovani. Pri bradatih perunikah so trije zunanji cvetni listi širši in rahlo povešeni, imenujemo jih krilca. Na njih je še poseben pas večjih dlačic, imenovan bradica. Notranji trije cvetni listi so pokončni in rahlo zavihani navznoter, imenujemo jih kupola. Krilca, bradica in kupola so lahko različno obarvani in oblikovani ter so poleg višine rasti tudi ključni elementi, po katerih se razlikujejo med seboj številne sorte bradatih perunik.

Skupine sort bradatih perunik

Bradate perunike delimo v skupine na podlagi višine rasti.

OznakaIme in opis skupine
BarE visoke bradate perunike (Elatior), višina cvetnih stebel od 70 do 100 cm
BarM srednje visoke bradate perunike (Media), višina cvetnih stebel od 30 do 70 cm
BarN nizke bradate perunike (Nana), višina cvetnih stebel do 30 cm, zelo zgodaj cvetoče

Rastišče

Bradate perunike najbolje uspevajo in cvetijo na izrazito sončnih, odprtih legah in na zmerno bogatih tleh. Zelo dobro prenašajo poletno sušo. Nekatere druge vrste in skupine perunik imajo drugačne, povsem specifične rastne potrebe, ki so opisane pri posameznih vrstah.

Moga d.o.o.
MOGA d.o.o.

Družba za urejanje okolja

Zemljičeva ulica 21
2000 Maribor
Slovenia

Company headquarters and provision of services:
+386 (0)2 4716310
[email protected]

Garden centre
+386 (0)2 4716313
[email protected]

Filters
Sort
Display